Loslaten...

feest4In de week voor de vakantie stond een moeder van een nieuwe kleuter op de gang nog even te kijken naar haar dochtertje in de klas. Net gestart op school zat ze vol zelfvertrouwen in de kring. De moeder schrok even toen ze zag dat ik het zag.

"Sta je even heerlijk van je dochter te genieten?" vroeg ik. "Ik ga, ik ga, sorry dat ik hier nog sta." zei ze verontschuldigend. Ik gaf aan dat het juist heerlijk is om nog heel even naar je kind te kunnen en mogen kijken en dat hebben we vervolgens kort samen gedaan. De dochter zag ons nog maar haar aandacht werd al snel getrokken door de juf. Vier jaar lang zorg je als ouder voor je kind en ineens zit je kind vijf dagen in de week in de klas. Loslaten... De een doet het met gemak en bij de ander kost het wat meer tijd. 

Na de zomer starten we in de middag een andere manier van lesgeven. Zie ook de nieuwsbrief van eind januari 'thematisch leren'. Van traditioneel zaakvakkenonderwijs gaan we naar geïntegreerd onderwijs. Rondom een thema bieden we geschiedenis, aardrijkskunde, techniek, natuur en creatieve vakken aan. Vanaf 9 april gaan we nu ook op deze manier vijf à zes weken lang op deze nieuwe manier lesgeven. Als team krijgen we steeds meer kennis hierover en als team gaan we deze weken samen voorbereiden. Dit betekent voor ons loslaten van iets wat we al jaren op een bepaalde manier doen. "Als je loslaat, heb je twee handen vrij." En als het ons lukt het oude los te laten, kunnen we het nieuwe met beide armen omarmen.

Ook voor u als ouder betekent dit los durven en kunnen laten van oude onderwijspatronen. "Zoals het vroeger ging" geldt dan niet meer. De wereld verandert, kijk naar hoe een telefoon er jaren geleden uitzag en hoe nu. Of een auto. Gigantische veranderingen. En het klaslokaal? Het is voor ouders en oma's en opa's nog steeds herkenbaar. Is dat erg? Niet persé. Maar we moeten wel het lef hebben om onderwijs te willen en durven veranderen. 

Het team heb ik als start van onze studiedag een Youtube-filmpje laten zien ‘How I sued the schoolsystem’. Waarom? Omdat we niet vast moeten blijven houden aan vaste patronen als de hele maatschappij verandert.

In het leven zijn en komen er ook veel momenten waarin je moet loslaten. Ik merk het nu met verhuizen. In ons oude huis zijn we 22 jaar geleden komen wonen. In deze 22 jaar hebben we veel meegemaakt, en veel spullen verzameld. De afgelopen maanden hebben we alle verzamelde spullen door onze handen laten gaan. Gaat het mee? Kan het weg? Veel spullen zijn gekoppeld aan herinneringen. Sommige spullen verhuizen mee, veel 'herinneringen' slaan we nu definitief op in onze harde schijf. Voor kinderen is verhuizen een hele gebeurtenis. De eerste keer dat je je vertrouwde slaapkamer achterlaat, je kindertijd vaarwel zegt en uitkijkt naar een nieuwe periode. Ik realiseer me nu beter dan ooit wat het is voor kleine kinderen om te verhuizen. Een nieuw huis is leuk, maar ook spannend. Je kent de straat niet, de buurt, de buren, de geluiden en de geuren. Je oude huis wil je misschien nog niet loslaten, maar als kind heb je weinig in te brengen. Dit heeft altijd impact op je zijn. 

Maar loslaten biedt vooral ook veel kansen. Kansen op mooie nieuw te vormen herinneringen, kansen om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en het biedt ruimte om met zelfvertrouwen de volgende stap te kunnen zetten! 

 

Groeten, Hellen

Over ons

Op KBs de Regenboog staat het lerende kind centraal. Als school zijn we gericht op zijn of haar ontwikkeling vanuit de mogelijkheden die het kind in zich draagt.

Contact

Telefonisch contact: 0348 431039 of stuur een email naar info@regenboogwoerden.nl.