Waarom? Hierom!

vraagteken"Welk verschil kan jij voor die ene leerling maken?"

Deze vraag komt bij iedere leerkrachtopleiding wel een keer voorbij. De leerkracht doet ertoe! Dit credo geef ook ik mee aan iedere leerkracht van De Regenboog; Jij kunt dit jaar voor die specifieke leerling het verschil maken! Door de leerling te inspireren, te begeleiden, te enthousiasmeren, er te zijn, te luisteren, te signaleren, te corrigeren, uit te dagen. Als ik terugdenk aan al mijn juffen, meesters, docenten, leraren uit mijn verleden, krijg ik een glimlach op mijn gezicht als ik aan juf Maria van de kleuterklas denk. Ik wilde niet naar school als juf Maria er niet was. Toen ik een keer langere tijd ziek was, kwam juf Maria bij ons thuis op ziekenbezoek en kreeg ik een rood parapluutje als cadeautje. Was zij het die mijn liefde voor het onderwijs heeft aangewakkerd? Jaren later kreeg ik meester Erik. Hij was relaxed, speelde gitaar en wist mij keer op keer aan het lachen te krijgen. Toch heb ik in dat jaar heel veel geleerd. Kwam het door hem dat ik het groepsklimaat altijd erg belangrijk vond in de jaren dat ik les gaf? Dat goed in je vel zitten de basis is voor goed kunnen presteren?

Op de middelbare school was daar meneer Van Eck, docent economie. Hele lessen konden we verkletsen. Maarrr, zo zei hij dan, de volgende les werken we zo hard dat we twee lessen in één doen. En dat deden we. Heb ik zijn manier van werken 'work hard, play hard'  overgenomen? En dan meneer Beijnen, docent Aardrijkskunde. Door hem werd dit mijn favoriete vak. Hij droeg altijd spijkerjasjes met indianen en vlinders erop. Hij was zeer begaan met het lot van de indianen. Was het door hem dat ik jaren later op een internationaal indianen Pow Wow in Canada belandde? En dat ik bevlogen ben geraakt over een organisatie als Edukans?
En dan die docent handvaardigheid op de Pabo die telkens niet tevreden was met wat ik inleverde. Steeds moest er 'een tandje bij'. Wat ik toen niet zag, maar later wel, was dat hij meer talent in mij zag dan ik en mij op deze manier uitdaagde. Heb ik daardoor die stappen gezet die ik anders misschien niet zou zetten? Is door hen mijn doorzettingsvermogen gestimuleerd?

Welke juf of meester heeft u gevormd? Aan wie denkt u met een glimlach terug? Door wie werd u gestimuleerd om net dat beetje extra te geven of bracht u de interesse bij voor dat ene onderwerp? Wie maakte voor u het verschil?

Ons team wil heel graag het verschil maken voor alle leerlingen. Leerkracht word je niet omdat je er heel veel geld mee verdient. Leerkracht word je niet omdat je zo graag carrière wilt maken. Leerkracht word je omdat je kennis wilt overdragen, omdat je graag met kinderen werkt, omdat je kinderen een klein stukje verder wilt helpen in hun ontwikkeling, omdat je maatschappelijk relevant werk wilt doen. Omdat je het verschil wilt maken! Leerkracht is een bijzonder mooie én erg belangrijke functie!

Momenteel is de werkdruk hoog. Voor een aantal leerkrachten te hoog. Er zijn leerkrachten die stoppen met het vak, die tegen alle administratieve rompslomp aanlopen. Er zijn middelbare scholieren die om deze reden niet kiezen voor dit vak. Want wat is hun toekomstperspectief?  Er zijn leerkrachten die na 30 jaar twijfelen of ze nog wel in het onderwijs willen blijven werken, omdat het fysiek te zwaar en emotioneel te belastend wordt. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. 

En juist hierom gaan bijna alle basisschool leerkrachten in heel Nederland staken. Dit is uniek! Voor één dag leggen wij het werk neer!
Waarom? Omdat we bezig willen zijn met ons vak, met lesgeven, met er te zijn voor de leerling, uw kind! Hiervoor zijn goede arbeidsvoorwaarden cruciaal, zodat ook de volgende generaties kunnen blijven genieten van de beste leerkrachten, die met passie, bevlogenheid en kunde hun werk doen! Omdat we het verschil willen blijven maken!

Hellen

Over ons

Op KBs de Regenboog staat het lerende kind centraal. Als school zijn we gericht op zijn of haar ontwikkeling vanuit de mogelijkheden die het kind in zich draagt.

Contact

Telefonisch contact: 0348 431039 of stuur een email naar info@regenboogwoerden.nl.