Hemel en Aarde: Thema God

wereldIn de periode tot Kerstmis is het thema: God. Het is niet zo makkelijk om met kinderen over God te praten en te denken en te voelen hoe God er voor je kan zijn. Je kunt wel goed aan kinderen vragen stellen en samen bedenken en ervaren wat God misschien voor je kan betekenen. Kinderen staan daar open voor, soms veel meer dan je als volwassene verwacht.

We kunnen als leerkrachten God niet uitleggen aan kinderen want je kunt God niet goed zien of voorstellen. Toch hebben kinderen er vaak duidelijke gevoelens, ervaringen of ideeën bij. Ook kunnen zij geïnspireerd raken door verhalen en gebruiken uit verschillende godsdiensten.

Mensen willen graag in woorden of beelden weergeven wat God voor hen betekent. Er zijn heel veel verschillende beelden over God, die elkaar aanvullen. God wordt vaak gezien als de Schepper, als het begin van alles. Je kunt God ook ervaren als vriend, die je begrijpt en helpt. Of God zien als de oorsprong van al het goede, mooie en liefdevolle dat we in ons leven ervaren. Het ene beeld van God is niet meer of minder waar of waardevol dan de ander.

Met de kinderen verkennen we in de lessen veel verhalen en gebruiken waarin God zich op al die verschillende manieren laat kennen. Verhalen uit de bijbel, maar ook uit andere tradities. Bijvoorbeeld een scheppingsverhaal uit Latijns Amerika en verhalen over Hindoestaanse traditie, waarin er niet één God is maar heel veel goden zijn.

 

Wie weet

Ik weet

dat ik zie

wat ik denk

dat ik zie

Maar misschien is er meer

dan ik weet

 

Over ons

Op KBs de Regenboog staat het lerende kind centraal. Als school zijn we gericht op zijn of haar ontwikkeling vanuit de mogelijkheden die het kind in zich draagt.

Contact

Telefonisch contact: 0348 431039 of stuur een email naar info@regenboogwoerden.nl.